Przepis na pyszne ciasto z zatopionymi w masie rogalikami 7 Days. Bardzo efektowny wypiek, który doskonale sprawdzi się na różne okazje.
CIASTO Z MINI 7 DAYS’AMI
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna tortowa – 120 g
- cukier – 160 g
- kakao – 40 g
- jajka – 5 sztuk
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
Masa
- serek mascarpone – 250 g
- śmietanka kremówka – 500 ml
- cukier puder – 2 łyżeczki
- śmietan-fix – 1 opakowanie
- mini 7 days – 1 opakowanie
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do uzyskania szklistej i sztywnej masy. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka.
2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Gotową masę przełóż do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
4. Po upieczeniu i przestygnięciu biszkopt podziel na dwa blaty.
5. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem ubij na puszystą masę.
6. Na 1 blat biszkopta wyłóż połowę przygotowanej masy śmietanowej. Na masie ułóż rogaliki 7 Days. Na rogaliki wyłóż pozostałą masę i całość przykryj drugim blatem ciasta.
7. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do kilka godzin do całkowitego stężenia.