w

Ciasto z mini 7 Days’ami

Przepis na pyszne ciasto z zatopionymi w masie rogalikami 7 Days. Bardzo efektowny wypiek, który doskonale sprawdzi się na różne okazje.

CIASTO Z MINI 7 DAYS’AMI

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna tortowa – 120 g
  • cukier – 160 g
  • kakao – 40 g
  • jajka – 5 sztuk
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta

Masa

  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka kremówka – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżeczki
  • śmietan-fix – 1 opakowanie
  • mini 7 days – 1 opakowanie

Przygotowanie

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do uzyskania szklistej i sztywnej masy. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka.

2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

3. Gotową masę przełóż do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

4. Po upieczeniu i przestygnięciu biszkopt podziel na dwa blaty.

5. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem ubij na puszystą masę.

6. Na 1 blat biszkopta wyłóż połowę przygotowanej masy śmietanowej. Na masie ułóż rogaliki 7 Days. Na rogaliki wyłóż pozostałą masę i całość przykryj drugim blatem ciasta.

7. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do kilka godzin do całkowitego stężenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *