w

Żurek

Ten tradycyjny przepis na żurek z białą kiełbasą jest idealny na każdą porę roku oraz jest nieodłącznym elementem Wielkanocy.

ŻUREK PRZEPIS

Składniki

  • zakwas żytni do żurku — 500 ml
  • bulion warzywny — 2 l
  • parzona biała kiełbasa — 400 g
  • kiełbasa zwyczajna — 200 g
  • boczek wędzony surowy — 150 g
  • suszony majeranek — 2 łyżeczki
  • ziele angielskie — 2 szt.
  • liść laurowy — 2 szt.
  • czosnek — 2 ząbki
  • śmietanka kremówka 30% — 50 ml

Przygotowanie

KORK 1

Boczek pokrój w kosteczkę i przysmaż na patelni. Następnie dodaj kiełbasy pokrojone w plastry. Smaż do zarumienienia.

KROK 2

Do gorącego bulionu przełóż zawartość patelni i całość gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.

KROK 3

Kolejno wlej zakwas. Wymieszaj.

KROK 4

Następnie dodaj ziele angielskie (rozgniecione), liść laurowy, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj razem przez około 15 minut.

KROK 5

Na koniec dodaj śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *