w

Murzynek

Puszyste, mocno czekoladowe i wilgotne ciasto murzynek z powidłami śliwkowymi. Proste, tanie i wyjątkowo smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję.

CIASTO MURZYNEK PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna — 2 szklanki
  • cukier — 3/4 szklanki
  • jajka — 3 szt.
  • mleko — 1/2 szklanki
  • olej — 1/2 szklanki
  • kakao — 3 łyżki
  • powidła śliwkowe — 2 łyżki
  • soda oczyszczona — 1 łyżeczka
  • sól — szczypta

Przygotowanie

KROK 1

Do garnka wlej olej i mleko. Następnie dodaj powidła i cukier. Całość chwile podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 2

Do wystudzonej masy dodaj żółtka oraz mąkę przesianą z sodą i kakao. Całość chwilę miksuj do połączenia się składników.

KROK 3

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż do wcześniej zmiksowanej masy i wymieszaj delikatnie łopatką lub drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.

KROK 4

Ciasto przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 50 minut do suchego patyczka.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *