Prosty i sprawdzony przepis na placuszki z kaszą manną. Placuszki są delikatne, mięciutkie, pachnące i puszyste! Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację.
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- dodatki wedle uznania – u mnie mus malinowy
Przygotowanie
1. Kaszę manną wsypujemy do miski, dodajemy mleko, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia i odstawiamy na kilkanaście minut, by kasza napęczniała.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i całość delikatnie mieszamy łyżką.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu, aż placuszki będą rumiane.
4. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
