Ciasto Bounty

Rewelacyjne ciasto, inspirowane znanym i lubianym batonikiem o nazwie Baunty. Wilgotne i bardzo dobre ciasto czekoladowe przełożone masą kokosową. Przepis na ciasto bounty jest bardzo prosty i mało pracochłonny, więc nie czekajcie tylko zróbcie go już dziś!

Składniki

Biszkopt

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 60 g kaszy manny

Polewa

  • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 6-7 łyżek mleka

Przygotowanie

BISZKOPT

1. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać cukier, jajka i miksować do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać mleko i krótko zmiksować do połączenia.

2. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×36 cm. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do suchego patyczka.

3. Gotowe ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie wyciągnąć z blaszki.

MASA

4. Mleko zagotować w rondelku i dodać masło. Gdy masło się rozpuści dodać cukier i wymieszać. Kolejno dodać kaszę manną i całość szybko mieszać by nie zrobiły się grudki. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i ponownie dokładnie wymieszać.

5. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.

POLEWA

6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Polewą polać wierzch ciasta. Ja dodatkowo jeszcze posypałam płatkami migdałów do dekoracji.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *