Rewelacyjne ciasto, inspirowane znanym i lubianym batonikiem o nazwie Baunty. Wilgotne i bardzo dobre ciasto czekoladowe przełożone masą kokosową. Przepis na ciasto bounty jest bardzo prosty i mało pracochłonny, więc nie czekajcie tylko zróbcie go już dziś!
Składniki
Biszkopt
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
- 500 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 60 g kaszy manny
Polewa
- 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 6-7 łyżek mleka
Przygotowanie
BISZKOPT
1. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać cukier, jajka i miksować do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać mleko i krótko zmiksować do połączenia.
2. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×36 cm. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do suchego patyczka.
3. Gotowe ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie wyciągnąć z blaszki.
MASA
4. Mleko zagotować w rondelku i dodać masło. Gdy masło się rozpuści dodać cukier i wymieszać. Kolejno dodać kaszę manną i całość szybko mieszać by nie zrobiły się grudki. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i ponownie dokładnie wymieszać.
5. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.
POLEWA
6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Polewą polać wierzch ciasta. Ja dodatkowo jeszcze posypałam płatkami migdałów do dekoracji.