Przepis na pyszne ciastka kokosowe w kształcie kostek zanurzone w kakaowej polewie i obtoczone w wiórkach kokosowych. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania. Kokosanki są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Idealnie sprawdzą się na święta lub na co dzień do kawy.
KOSTKA KOKOSOWA PRZEPIS
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 1 kostka masła
- 5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki cukru
- kilka łyżek mleka
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
3. Roztopione masło, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać śmietanę i dalej ucierać.
4. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
5. Do miski z masą z żółtkami dodawać na przemian białka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
6. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia.
7. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec przez około 30 minut, do suchego patyczka.
8. Upieczone i ostudzone ciasto pokroić na kwadraty.
9. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do niewielkiego rondelka z grubym dnem i zagotować Polewę wystudzić. Każdą kostkę zanurzyć w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.
10. Tak przygotowane kostki wystawić na kilka godzin do lodówki.