w

Kostka kokosowa

Przepis na pyszne ciastka kokosowe w kształcie kostek zanurzone w kakaowej polewie i obtoczone w wiórkach kokosowych. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania. Kokosanki są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Idealnie sprawdzą się na święta lub na co dzień do kawy.

KOSTKA KOKOSOWA PRZEPIS

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa

  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka łyżek mleka

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek.

2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.

3. Roztopione masło, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać śmietanę i dalej ucierać.

4. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.

5. Do miski z masą z żółtkami dodawać na przemian białka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

6. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia.

7. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec przez około 30 minut, do suchego patyczka.

8. Upieczone i ostudzone ciasto pokroić na kwadraty.

9. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do niewielkiego rondelka z grubym dnem i zagotować Polewę wystudzić. Każdą kostkę zanurzyć w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.

10. Tak przygotowane kostki wystawić na kilka godzin do lodówki.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *