w

Ciasto Dakłas

Ciasto dakłas to uzależniający wypiek, który pięknie wygląda i niesamowicie smakuje. Składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego pysznym kremem z orzechami i daktylami. Wierzch ciasta zdobi chrupiąca beza. Dakłas to idealne ciasto na wyjątkowe okazje takie jak święta, urodziny czy inne ważne uroczystości.

CIASTO DAKŁAS PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna tortowa – 50 g
  • kakao – 30 g
  • cukier – 100 g
  • jajka – 3 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta

Masa

  • serek mascarpone – 500 g
  • śmietanka kremówka – 250 g
  • masa krówkowa – 150 g
  • orzechy włoskie – 100 g
  • daktyle – 100 g

Beza

  • białka jajek – 4 szt.
  • drobny cukier – 200 g
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • posiekane orzechy włoskie – 50 g
  • sól – szczypta

Przygotowanie

BISZKOPT

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaję cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, dodaję jajka, jedno po drugim. Na koniec wsypuję przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką do połączenia.

Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę przez ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiam do przestygnięcia.

BEZA

Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaję cukier. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, dodaję mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję. Na samym końcu dodaję posiekane orzechy włoskie i całość mieszam drewnianą łyżką do połączenia.

Formę w której piekłam biszkopt wykładam papierem do pieczenia i przekładam bezę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, funkcja grzania góra-dół. Piekę przez 30 minut, a następnie temperaturę zmniejszam do 100 st. C i piekę kolejne 35 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę bezę w zamkniętym piekarniku.

MASA

Do miski przekładam serek mascarpone i śmietankę kremówkę. Ubijam na gęsty krem. Następnie dodaję masę krówkową, posiekane orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki daktyle. Całość mieszam do połączenia.

Na przestygnięty biszkopt wykładam masę i bezę. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *