Puszyste, mocno czekoladowe i wilgotne ciasto murzynek z powidłami śliwkowymi. Proste, tanie i wyjątkowo smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję.
CIASTO MURZYNEK PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna — 2 szklanki
- cukier — 3/4 szklanki
- jajka — 3 szt.
- mleko — 1/2 szklanki
- olej — 1/2 szklanki
- kakao — 3 łyżki
- powidła śliwkowe — 2 łyżki
- soda oczyszczona — 1 łyżeczka
- sól — szczypta
Przygotowanie
KROK 1
Do garnka wlej olej i mleko. Następnie dodaj powidła i cukier. Całość chwile podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
KROK 2
Do wystudzonej masy dodaj żółtka oraz mąkę przesianą z sodą i kakao. Całość chwilę miksuj do połączenia się składników.
KROK 3
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż do wcześniej zmiksowanej masy i wymieszaj delikatnie łopatką lub drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
KROK 4
Ciasto przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 50 minut do suchego patyczka.