Ten tradycyjny przepis na żurek z białą kiełbasą jest idealny na każdą porę roku oraz jest nieodłącznym elementem Wielkanocy.
ŻUREK PRZEPIS
Składniki
- zakwas żytni do żurku — 500 ml
- bulion warzywny — 2 l
- parzona biała kiełbasa — 400 g
- kiełbasa zwyczajna — 200 g
- boczek wędzony surowy — 150 g
- suszony majeranek — 2 łyżeczki
- ziele angielskie — 2 szt.
- liść laurowy — 2 szt.
- czosnek — 2 ząbki
- śmietanka kremówka 30% — 50 ml
Przygotowanie
KORK 1
Boczek pokrój w kosteczkę i przysmaż na patelni. Następnie dodaj kiełbasy pokrojone w plastry. Smaż do zarumienienia.
KROK 2
Do gorącego bulionu przełóż zawartość patelni i całość gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.
KROK 3
Kolejno wlej zakwas. Wymieszaj.
KROK 4
Następnie dodaj ziele angielskie (rozgniecione), liść laurowy, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj razem przez około 15 minut.
KROK 5
Na koniec dodaj śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
Smacznego!