w

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to propozycja na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Robi się ją w kilku prostych krokach i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Poznajcie mój sprawdzony przepis na pyszne danie z ziemniaków i mięsa mielonego.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS

Składniki

  • ok. 600 g obranych ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera żółtego
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.

2. Cebulkę drobno pokrój i podsmaż na łyżce masła.

3. Mięso mielone przypraw przyprawą do mięsa, paprykę słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Przełóż na patelnię i usmaż na odrobinie tłuszczu. Następnie do mięsa dodaj passatę, wymieszaj i całość chwilę duś na średnim ogniu.

4. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich mleko i podsmażoną cebulę. Ziemniaki stłucz w puree.

5. Do naczynia żaroodpornego przełóż usmażone mięso, a na nie wyłóż ziemniaki, dokładnie je wyrównując przy pomocy łyżki. Całość posyp startym na tarce serem żółtym.

6. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut.

7. Gotowe danie posyp świeżą pietruszką.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *