w

Sernik z polewą czekoladową

Rewelacyjny w smaku sernik na kruchym ciasteczkowym spodzie wykończony czekoladową polewą. Oto niezawodny przepis na pyszny sernik, który zawsze wychodzi idealny.

SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ PRZEPIS

Składniki

Spód

  • ciasteczka owsiane – 200 g
  • masło – 80 g

Masa serowa

  • twaróg półtłusty dwukrotnie zmielony – 0,5 kg
  • ser z wiaderka – 0,5 kg
  • jajka – 5 szt.
  • budyń waniliowy – 2 opak.
  • mleko skondensowane – 1 puszka
  • sól – szczypta

Polewa

  • czekolada deserowa – 1 tabliczka
  • śmietanka kremówka – 60 ml

Przygotowanie

KROK 1: Spód

Ciastka zmiel na pył, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Formę 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia i spód wyłóż masą ciasteczkową i uklep dokładnie łyżką. Podpiecz w 170 stopniach przez 10 minut.

Krok 2: Masa serowa

Białka oddziel od żółtek. W misce umieść dwukrotnie zmielony twaróg półtłusty, ser z wiaderka, żółtka, proszki budyniowe i mleko skondensowane. Zmiksuj do połączenia. W osobnej misce ubij białka na puch z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przełóż do masy serowej i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia. Masę serową wylej na podpieczony spód i całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez 40 minut, następnie zmniejsz temp. do 140 stopni i piecz kolejne 40 minut. Sernik po upieczeniu studź w lekko uchylonym piekarniku.

Krok 3: Polewa

Śmietankę kremówkę połącz z czekoladą w kąpieli wodnej i polej przestygnięty sernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *