w

Ogórki meksykańskie

Pyszne, słodko-kwaśno-ostre ogórki meksykańskie do słoików. Idealne na kanapkę, do sałatek, burgerów czy jako dodatek do obiadu.

OGÓRKI MEKSYKAŃSKIE PRZEPIS

Składniki / 4 słoiki x 500 ml

  • ogórki gruntowe – 2 kg
  • sól – 4 łyżki
  • papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
  • chilli – 1 łyżeczka
  • czosnek – 6 ząbków
  • olej – 1/2 szklanki

Zalewa

  • ocet – 380 ml
  • cukier – 550 g

Przygotowanie

1. Ogórki dokładnie umyj i osusz. Pokrój wzdłuż w ćwiartki. Przełóż do garnka, zasyp solą i pozostaw na 4 godziny. Po upływie czasu zlej sok, który puściły ogórki.

2. Następnie do ogórków dodaj pozostałe składniki, czyli chilli, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek oraz olej.

3. Ocet zagotuj z dodatkiem cukru. Przestudzoną zalewą zalej ogórki tak, aby całe były zakryte. Całość pozostaw na całą noc.

4. Kolejnego dnia, ogórki poukładaj w słoikach i zalej zalewą. Szczelnie zakręć i pasteryzuj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *