Sałatka z selerem konserwowym i szynką

Sałatka z selerem konserwowym i szynką to przykład kuchennej prostoty, która zawsze się sprawdza. Nie wymaga skomplikowanych składników i długiego stania przy garnkach. Pyszna i uniwersalna sałatka, która zawsze znika pierwsza ze stołu.

Składniki

  • 200 g żółtego sera
  • 250 g szynki
  • 4 krążki ananasa
  • 6 jaj
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały słoiczek selera konserwowego

Sos

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.

  2. Ser, szynkę ogórki konserwowe i ananasa również pokrój w kosteczkę.

  3. Kukurydzę i selera konserwowego odsącz z zalewy.

  4. Kapustę pekińską drobno posiekaj.

  5. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sól i pieprz.

  6. Wszystkie składniki przełóż do miski i delikatnie wymieszaj do połączenia.

Udostępnij!