Sałatka z selerem konserwowym i szynką to przykład kuchennej prostoty, która zawsze się sprawdza. Nie wymaga skomplikowanych składników i długiego stania przy garnkach. Pyszna i uniwersalna sałatka, która zawsze znika pierwsza ze stołu.
Składniki
- 200 g żółtego sera
- 250 g szynki
- 4 krążki ananasa
- 6 jaj
- pół główki kapusty pekińskiej
- 4 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mały słoiczek selera konserwowego
Sos
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
- Ser, szynkę ogórki konserwowe i ananasa również pokrój w kosteczkę.
- Kukurydzę i selera konserwowego odsącz z zalewy.
- Kapustę pekińską drobno posiekaj.
- Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sól i pieprz.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i delikatnie wymieszaj do połączenia.