w

Racuchy z rabarbarem

Racuchy z tego przepisu są bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste. Oprószone cukrem pudrem są jednocześnie słodkie, ale też i kwaskowe od rabarbaru. Są po prostu idealne!

RACUCHY Z RABARBAREM PRZEPIS

Składniki / ok. 20 szt.

  • mąka pszenna — 2 szkl.
  • jajka — 2 szt.
  • ciepłe mleko — 1 szkl.
  • drożdże świeże — 50 g
  • cukier — 1 łyżeczka
  • sól — szczypta
  • rabarbar — 2-3 łodygi

Przygotowanie

Racuchy z rabarbarem przepis

Krok 1

Drożdże, cukier, odrobinę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Krok 2

Do miski przełóż pozostałą mąkę, sól, ciepłe mleko, jajka i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wymieszaj.

Krok 3

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pokrojony na małe kawałki rabarbar i delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Łyżką nabieraj porcje ciasta i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Krok 5

Po usmażeniu odsącz placuszki na papierowym ręczniku.

Krok 6

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *