Racuchy z tego przepisu są bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste. Oprószone cukrem pudrem są jednocześnie słodkie, ale też i kwaskowe od rabarbaru. Są po prostu idealne!
RACUCHY Z RABARBAREM PRZEPIS
Składniki / ok. 20 szt.
- mąka pszenna — 2 szkl.
- jajka — 2 szt.
- ciepłe mleko — 1 szkl.
- drożdże świeże — 50 g
- cukier — 1 łyżeczka
- sól — szczypta
- rabarbar — 2-3 łodygi
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże, cukier, odrobinę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Krok 2
Do miski przełóż pozostałą mąkę, sól, ciepłe mleko, jajka i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wymieszaj.
Krok 3
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pokrojony na małe kawałki rabarbar i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
Łyżką nabieraj porcje ciasta i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Krok 5
Po usmażeniu odsącz placuszki na papierowym ręczniku.
Krok 6
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.