w

Leśny mech

Ciasto leśny mech z malinami zatopionymi w galaretce i pysznym kremem śmietankowym.

Ciasto leśny mech to doskonały wypiek na wyjątkowe okazje. Pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Zachwyci każde podniebienie i pozostawi niezapomniane wrażenia kulinarne.

LEŚNY MECH PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • szpinak świeży — 200 g
  • mąka pszenna — 280 g
  • mąka ziemniaczana — 50 g
  • olej — 0,5 szkl.
  • jajka — 3 szt.
  • cukier — 2/3 szkl.
  • proszek do pieczenia — 1 czubata łyżeczka

Warstwa owocowa

  • maliny mrożone — 400 g
  • galaretki malinowe — 2 opakowania
  • gorąca woda — 700 ml

Masa śmietankowa

  • mascarpone — 250 g
  • śmietanka kremówka — 500 ml
  • cukier puder — 2 łyżki
  • śmietan-fix — 1 opak.

Przygotowanie

Biszkopt

Szpinak zblenduj na papkę.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj olej, a kolejno mus szpinakowy.

Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsyp do masy szpinakowej i całość zmiksuj do połączenia.

Masę przełóż na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.

Piecz 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Po upieczeniu i ostudzeniu zetnij wierzch biszkopta i pokrusz na małe kawałeczki.

Warstwa owocowa

W 700 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj mrożone maliny, wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia. Galaretkę z owocami wyłóż na ciasto i całość wstaw do lodówki.

Masa śmietankowa

Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem przełóż do misy miksera i ubij na puszystą masę.

Krem wyłóż na galaretkę, wierzch posyp pokruszonym ciastem biszkoptowym.

Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *