w

Babka z budyniem czekoladowym

Babka pieczona na czekoladowych budyniach w proszku. Bardzo prosty, a zarazem smaczny wypiek na święta wielkanocne. Jeśli szukacie przepisu na nieskomplikowaną i smaczną babkę na wielkanocny stół, polecam wypróbować tej wersji.

BABKA Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna — 200 g
  • jajka — 5 szt.
  • cukier — 100 g
  • budynie czekoladowe bez cukru — 2 x 40 g
  • kakao — 2 łyżki
  • śmietanka kremówka — 150 ml
  • proszek do pieczenia — 2 łyżeczki
  • sól — szczypta

Przygotowanie

KROK 1

Białka oddzielasz od żółtek i ubijasz na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując, stopniowo dodajesz cukier. Gdy masa będzie już odpowiednio puszysta, dodajesz żółtka, jedno po drugim.

KROK 2

Mąkę mieszasz z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki przesypujesz do masy jajecznej, wlewasz śmietankę i całość mieszasz do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.

KROK 3

Formę na babkę smarujesz tłuszczem i oprószasz bułką tartą. Przedkładasz ciasto i wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczesz ok. 50 minut, funkcja grzania góra-dół.

KROK 4

Po upieczeniu i ostygnięciu babkę udekoruj wedle uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *