Ciasto leśny mech to doskonały wypiek na wyjątkowe okazje. Pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Zachwyci każde podniebienie i pozostawi niezapomniane wrażenia kulinarne.
LEŚNY MECH PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- szpinak świeży — 200 g
- mąka pszenna — 280 g
- mąka ziemniaczana — 50 g
- olej — 0,5 szkl.
- jajka — 3 szt.
- cukier — 2/3 szkl.
- proszek do pieczenia — 1 czubata łyżeczka
Warstwa owocowa
- maliny mrożone — 400 g
- galaretki malinowe — 2 opakowania
- gorąca woda — 700 ml
Masa śmietankowa
- mascarpone — 250 g
- śmietanka kremówka — 500 ml
- cukier puder — 2 łyżki
- śmietan-fix — 1 opak.
Przygotowanie
Biszkopt
Szpinak zblenduj na papkę.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj olej, a kolejno mus szpinakowy.
Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsyp do masy szpinakowej i całość zmiksuj do połączenia.
Masę przełóż na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
Piecz 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu zetnij wierzch biszkopta i pokrusz na małe kawałeczki.
Warstwa owocowa
W 700 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj mrożone maliny, wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia. Galaretkę z owocami wyłóż na ciasto i całość wstaw do lodówki.
Masa śmietankowa
Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem przełóż do misy miksera i ubij na puszystą masę.
Krem wyłóż na galaretkę, wierzch posyp pokruszonym ciastem biszkoptowym.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.