w

Dwukolorowa babka

Wilgotna i do tego puszysta babka, która będzie idealnym pomysłem na deser na wielkanocny stół. Ta dwukolorowa babka nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i pięknie wygląda. Na pewno przykuję uwagę gości.

DWUKOLOROWA BABKA PRZEPIS

Składniki

  • jajka — 5 szt.
  • cukier — 1 szklanka
  • mąka pszenna — 400 g
  • olej — 150 ml
  • woda gazowana — 200 ml
  • kakao — 3 łyżki
  • proszek do pieczenia — 2 łyżeczki
  • sól — szczypta

Polewa

  • czekolada mleczka — 100 g
  • śmietanka kremówka — 70 ml

Dodatkowo

  • posypka cukrowa — do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka.

KROK 2

Z 400 g mąki pszennej odbierz 3 czubate łyżki. Następnie do większej części dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszaj.

KROK 3

Do masy jajecznej dodawaj na przemian: olej, woda gazowana, mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Całość miksuj do wyczerpania składników.

KROK 4

Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj wcześniej odłożone 3 łyżki mąki, do drugiej części dodaj 3 łyżki kakao.

KROK 5

Formę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto wykładaj na przemian: 2-3 łyżki jasnej masy i 2-3 łyżki masy ciemnej.

KROK 6

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

KROK 7

Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej i polej nią przestygniętą babkę.

KROK 8

Wierzch udekoruj posypką cukrową.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *