w

Ciasto z masą krówkową

Przepyszne ciasto biszkoptowe z masą krówkową. Idealny wypiek na święta, jak i na co dzień na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.

CIASTO Z MASĄ KROWKOWĄ PRZEPIS

Składniki

  • jajka — 3 szt.
  • cukier — 100 g
  • mąka pszenna — 120 g
  • cukierki krówki — 250 g
  • czekolada mleczka — 1 tabliczka
  • mleko — kilka łyżek
  • sól — szczypta

Przygotowanie

KROK 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier i żółtka. Na koniec dodaj przesianą mąkę i całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

KROK 2

Ciasto przełóż do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.

KROK 3

Ciasto piecz w 180 stopniach przez 35 minut, grzanie góra-dół.

KROK 4

Po upieczeniu ciasto odstaw do przestygnięcia.

KROK 5

Cukierki krówki rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka. Masę rozprowadź po cieście i wstaw do lodówki na godzinę, by zastygła.

KROK 6

Czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek mleka.

KROK 7

Polewę czekoladową rozprowadzić po masie krówkowej.

KROK 8

Ciasto ponownie wstawić do lodówki na około godzinę do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *