w

Ciasto z podłużnych biszkoptów

Bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z podłużnych biszkoptów. Taki deser znika w mgnieniu oka! Zrób koniecznie z okazji lub bez okazji.

CIASTO Z PODŁUŻNYCH BISZKOPTÓW PRZEPIS

Składniki

  • biskzopty podłużne — 24 szt.
  • budynie śmietankowe bez cukru — 2 opak.
  • mąka pszenna — 60 g
  • cukier — 150 g
  • cukier wanilinowy — 1 opak.
  • mleko — 800 ml (+ ok. 150 ml do namoczenia biszkoptów)
  • masło — 1 kostka (200 g)

Przygotowanie

KROK 1

600 ml mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego mleka (200 ml) dodaj budynie i mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

KROK 2

Do gotującego się mleka przelej rozpuszczone budynie i energicznie mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania gęstej masy. 

KROK 3

Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.

KROK 4

Miękkie masło utrzyj na puszystą i jasną masę. Następnie ciągle ucierając na małych obrotach, stopniowo dodawaj budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

KROK 5

Formę 20×20 cm wyściel papierem do pieczenia. Biszkopty zamocz w mleku i wyłóż na dno. Następnie wyłóż masę budyniową i całość przykryj zamoczonymi w mleku biszkoptami.

KROK 6

Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

KROK 7

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *