w

Ciasto z kiwi i galaretką

Przepis na proste ciasto z kiwi, które posmakuje każdemu! To świetny pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy. Zrób ten pyszny przepis i zaskocz się smakiem!

CIASTO Z KIWI I GALARETKĄ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna — 140 g
  • cukier — 120 g
  • jajka — 4 szt.
  • sól — szczypta

Masa

  • śmietanka kremówka — 500 ml
  • galaretka przeźroczysta — 1 opakowanie
  • woda — 250 ml

Dodatkowo

  • kiwi — 3 owoce
  • galaretka agrestowa — 1 opakowanie
  • woda — 500 ml

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier i miksuj do uzyskania szklistej masy. Kolejno stopniowo dodawaj żółtka. Na koniec do ubitej masy dodaj mąkę i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.

Krok 2

Gotową masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Krok 3

Masa: Galaretkę przezroczystą rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 4

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wlej przestygniętą galaretkę przezroczystą.

Krok 5

Gotową masę wyłóż na przestygnięty biszkopt. Całość wstaw do lodówki na godzinę.

Krok 6

Galaretka z kiwi: Galaretkę agrestową rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do lekkiego stężenia.

Krok 7

Kiwi obierz i pokrój w plastry. Następnie sparz wrzątkiem i osusz.

Krok 8

Plastry kiwi wyłóż na ciasto. Całość zalej lekko tężejącą galaretką agrestową.

Krok 9

Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *