w

Ciasto z ananasem bez pieczenia

Ciasto z ananasem bez pieczenia to ciekawa propozycja na pyszny deser na każdą okazję. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na święta, urodziny jak i na co dzień do popołudniowej filiżanki kawy.

CIASTO Z ANANASEM BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

Masa I

  • twaróg sernikowy z wiaderka — 1 kg
  • cukier puder — 3/4 szklanki
  • żelatyna — 3 łyżki
  • woda — 120 ml
  • gorzka czekolada — 100 g

MASA II

  • śmietanka kremówka — 500 ml
  • cappuccino (proszek) — 4 łyżki
  • żelatyna — 2 łyżeczki
  • cukier puder — 3 łyżki
  • woda — 60 ml

DODATKOWO

  • herbatniki kakaowe — 15 szt.
  • ananas w syropie — 1 puszka
  • woda — 500 ml
  • galarteki cytrynowe — 2 opak.

Przygotowanie

KROK 1

Formę o wymiarach wyściel papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę herbatników.

KROK 2

MASA I: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.

KROK 3

Czekoladę zetrzyj na tarce. 

KROK 4

Ser twarogowy przełóż do miski, dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj do połączenia. Kolejno wsyp startą na tarce czekoladę. Na koniec powoli wlej przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę.

KROK 5

Gotową masę wyłóż na herbatniki. Całość wstaw do lodówki na godzinę, do stężenia.

KROK 6

MASA II: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do przestygnięcia.

KROK 7

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodaj cappuccino. Pod koniec wlej żelatynę. Gotową masę wyłóż na ciasto i wstaw ponownie do lodówki na godzinę.

KROK 8

500 ml wody + sok z ananasa podgrzać, a następnie rozpuścić w nich galaretki cytrynowe. Odstawić do lekkiego stężenia.

KROK 9

Na ciasto wyłożyć pokrojonego w kostkę ananasa i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *