Ciasto Grzesiek inspirowany znanym batonikiem to pyszny i ekspresowy w przygotowaniu deser, który posmakuje każdemu. Ciasto jest bardzo lekkie i kremowe, a dodatek pokruszonych wafelków dodaje mu chrupkości. Jeśli lubicie takie proste i szybkie desery, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
CIASTO GRZESIEK BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 wafelki Grześki
- 1 słoieczek dżemu porzeczkowego
- 24 herbatniki kakaowe
Przygotowanie
1. Formę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.
2. Na herbatnikach rozprowadź dżem porzeczkowy i przykryj ją drugą warstwą herbatników.
3. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone. Do masy dodaj 3 pokruszone wafelki Grześki i całość wymieszaj łyżką.
4. Przygotowaną masę wyłóż na herbatniki, wierzch posyp pokruszonym ostatnim wafelkiem.
5. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.