w

Ciasto Grzesiek bez pieczenia

Ciasto Grzesiek inspirowany znanym batonikiem to pyszny i ekspresowy w przygotowaniu deser, który posmakuje każdemu. Ciasto jest bardzo lekkie i kremowe, a dodatek pokruszonych wafelków dodaje mu chrupkości. Jeśli lubicie takie proste i szybkie desery, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

CIASTO GRZESIEK BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 wafelki Grześki
  • 1 słoieczek dżemu porzeczkowego
  • 24 herbatniki kakaowe

Przygotowanie

1. Formę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.

2. Na herbatnikach rozprowadź dżem porzeczkowy i przykryj ją drugą warstwą herbatników.

3. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone. Do masy dodaj 3 pokruszone wafelki Grześki i całość wymieszaj łyżką.

4. Przygotowaną masę wyłóż na herbatniki, wierzch posyp pokruszonym ostatnim wafelkiem.

5. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *