Ciasto chałwowe bez pieczenia

Ciasto chałwowe to ciekawe ciasto bez pieczenia, które nie tylko pięknie wygląda, ale i rewelacyjnie smakuje. Przepis na ciasto chałwowe jest bardzo prosty i szybki. Deser doskonale sprawdzi się na różne okazje.

CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • herbatniki maślane – 60 szt.
  • chałwa – 100 g
  • mascarpone – 250 g
  • śmietanka kremówka 30% – 500 ml
  • masa krówkowa – 300 g
  • prażone migdały – 50 g

Przygotowanie

1. Śmietankę kremówkę ubij z mascarpone na puszysty krem. Następnie dodaj masę krówkową i pokruszoną chałwę. Całość wymieszaj szpatułką do połączenia składników.

2. Dno formy o wymiarach 20x 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników. Wyłóż część masy i ponownie przykryj herbatnikami. Przekładaj warstwy na zmianę do wyczerpania składników.

3. Wierzch ciasta posyp prażonymi płatkami migdałów.

4. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Udostępnij!