w

Ciasto chałwowe bez pieczenia

Ciasto chałwowe to ciekawe ciasto bez pieczenia, które nie tylko pięknie wygląda, ale i rewelacyjnie smakuje. Przepis na ciasto chałwowe jest bardzo prosty i szybki. Deser doskonale sprawdzi się na różne okazje.

CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • herbatniki maślane – 60 szt.
  • chałwa – 100 g
  • mascarpone – 250 g
  • śmietanka kremówka 30% – 500 ml
  • masa krówkowa – 300 g
  • prażone migdały – 50 g

Przygotowanie

1. Śmietankę kremówkę ubij z mascarpone na puszysty krem. Następnie dodaj masę krówkową i pokruszoną chałwę. Całość wymieszaj szpatułką do połączenia składników.

2. Dno formy o wymiarach 20x 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników. Wyłóż część masy i ponownie przykryj herbatnikami. Przekładaj warstwy na zmianę do wyczerpania składników.

3. Wierzch ciasta posyp prażonymi płatkami migdałów.

4. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *