w

Ciasto piernikowe z pianką

Wilgotne i puszyste ciasto piernikowe przełożone dżemem porzeczkowym, i puszystą pianką. Wierzch zdobi polewa czekoladowa. Łatwe do przygotowania, pyszne i pachnące ciasto na świąteczny stół.

CIASTO PIERNIKOWE Z PIANKĄ PRZEPIS

Składniki

Piernik

  • mąka pszenna – 270 g
  • jajka – 4 szt.
  • płynny miód – 200 g
  • cukier – 100 g
  • masło – 125 g
  • kwaśna śmietana 18% – 200 g
  • kakao – 20 g
  • przyprawa do piernika – 1 łyżka
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • sól – szczypta

Pianka

  • śmietanka kremówka – 250 ml
  • galaretka cytrynowa – 1 opak.
  • wrzątek – 1 szklanka

Polewa czekoladowa

  • śmietanka kremówka – 100 ml
  • masło – 25 g
  • kakao – 20 g
  • cukier – 20 g
  • żelatyna – 1 łyżka

Dodatkowo

  • dżem porzeczkowy – 3 łyżki

Przygotowanie

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo żółtka. Kolejno cały czas miksując, dodaj miód i śmietanę.

2. Mąkę wymieszaj z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Przesyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż do masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia.

4. Piecz w 165 stopniach przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

5. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku i pozostaw do przestygnięcia.

6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej przestygniętą galaretkę (masa będzie dość rzadka, dlatego należy wstawić ją na chwile do lodówki, by nieco zgęstniała).

7. Przestygnięty piernik posmaruj dżemem i wyłóż masę śmietankową. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

8. Śmietankę kremówkę, kakao, masło i cukier podgrzej w rondelku i mieszaj do połączenia składników.

9. Gotową polewę wyłóż na ciasto. Całość ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *