Przepis na proste ciasto z kiwi, które posmakuje każdemu! To świetny pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy. Zrób ten pyszny przepis i zaskocz się smakiem!
CIASTO Z KIWI I GALARETKĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna — 140 g
- cukier — 120 g
- jajka — 4 szt.
- sól — szczypta
Masa
- śmietanka kremówka — 500 ml
- galaretka przeźroczysta — 1 opakowanie
- woda — 250 ml
Dodatkowo
- kiwi — 3 owoce
- galaretka agrestowa — 1 opakowanie
- woda — 500 ml
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier i miksuj do uzyskania szklistej masy. Kolejno stopniowo dodawaj żółtka. Na koniec do ubitej masy dodaj mąkę i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.
Krok 2
Gotową masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Krok 3
Masa: Galaretkę przezroczystą rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 4
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wlej przestygniętą galaretkę przezroczystą.
Krok 5
Gotową masę wyłóż na przestygnięty biszkopt. Całość wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 6
Galaretka z kiwi: Galaretkę agrestową rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do lekkiego stężenia.
Krok 7
Kiwi obierz i pokrój w plastry. Następnie sparz wrzątkiem i osusz.
Krok 8
Plastry kiwi wyłóż na ciasto. Całość zalej lekko tężejącą galaretką agrestową.
Krok 9
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.