w

Pierożki kebabowe z ciasta francuskiego

Pierożki kebabowe z ciasta francuskiego to pomysł na pyszną imprezową przekąskę, którą przygotujecie w mgnieniu oka. Pierożki rewelacyjnie smakują i bardzo szybko znikają z talerzy. Każdy się nimi zachwyca!

PIEROŻKI KEBABOWE PRZEPIS

Składniki

  • ciasto francuskie — 1 opakowanie
  • filet z kurczaka — ok. 250 g
  • papryka czerwona — 1/2 szt.
  • cebula czerwona — 1 szt.
  • kukurydza konserwowa — 3-4 łyżki
  • ogórki konserwowe — 2 szt.
  • ser żółty — 100 g
  • ketchup — 4 łyżki
  • przyprawy — przyprawa gyros, słodka papryka, sól, pieprz
  • jajko — do posmarowania
  • sezam — do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Fileta z kurczaka umyj, pokrój w drobną kostkę i przypraw przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmaż na odrobinie oleju i odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

Paprykę czerwoną, ogórka oraz cebulę również pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 3

Kukurydzę odsącz z zalewy, ser zetrzyj na tarce.

Krok 4

Do miski przełóż kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, ogórki oraz ser żółty. Dodaj ketchup i całość wymieszaj.

Krok 5

Ciasto francuskie rozwiń na blacie i podziel na kwadraty. Na każdy z nich wyłóż porcję farszu.

Krok 6

Następnie ciasto złóż w trójkąt, zlepiając ze sobą dwa przeciwległe boki formując pierożki.

Krok 7

Tak przygotowane pierożki kebabowe przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdego z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

Krok 8

Zapiekaj ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *