Pierożki kebabowe z ciasta francuskiego to pomysł na pyszną imprezową przekąskę, którą przygotujecie w mgnieniu oka. Pierożki rewelacyjnie smakują i bardzo szybko znikają z talerzy. Każdy się nimi zachwyca!
PIEROŻKI KEBABOWE PRZEPIS
Składniki
- ciasto francuskie — 1 opakowanie
- filet z kurczaka — ok. 250 g
- papryka czerwona — 1/2 szt.
- cebula czerwona — 1 szt.
- kukurydza konserwowa — 3-4 łyżki
- ogórki konserwowe — 2 szt.
- ser żółty — 100 g
- ketchup — 4 łyżki
- przyprawy — przyprawa gyros, słodka papryka, sól, pieprz
- jajko — do posmarowania
- sezam — do posypania
Przygotowanie
Krok 1
Fileta z kurczaka umyj, pokrój w drobną kostkę i przypraw przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmaż na odrobinie oleju i odstaw do przestygnięcia.
Krok 2
Paprykę czerwoną, ogórka oraz cebulę również pokrój w drobną kosteczkę.
Krok 3
Kukurydzę odsącz z zalewy, ser zetrzyj na tarce.
Krok 4
Do miski przełóż kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, ogórki oraz ser żółty. Dodaj ketchup i całość wymieszaj.
Krok 5
Ciasto francuskie rozwiń na blacie i podziel na kwadraty. Na każdy z nich wyłóż porcję farszu.
Krok 6
Następnie ciasto złóż w trójkąt, zlepiając ze sobą dwa przeciwległe boki formując pierożki.
Krok 7
Tak przygotowane pierożki kebabowe przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdego z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
Krok 8
Zapiekaj ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.