Dwukolorowy sernik, który pięknie prezentuje się na stole i rewelacyjnie smakuje. Lekkie i orzeźwiające ciasto w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty.
DWUKOLOROWY SERNIK NA ZIMNO PRZEPIS
Składniki
- ser z wiaderka — 500 g
- śmietanka kremówka — 200 ml
- galaretka cytrynowa — 1 opakowanie
- 1 galaretka ametystowa wieloowocowa — 1 opakowanie
- okrągłe biszkopty — ok. 12 szt.
- woda — 500 ml
Przygotowanie
Krok 1
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż biszkoptami.
Krok 2
Galaretkę ametystową rozpuść w 250 ml wody. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 3
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Następnie ciągle miksując, partiami dodawaj serek z wiaderka. Powstałą masę podziel na dwie części.
Krok 4
Do jednej z nich dodaj przestygniętą galaretkę ametystową, wymieszaj do połączenia. Tak przygotowaną masę wylej na biszkopty. Całość wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 5
Galaretkę cytrynową rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
Krok 6
Następnie przestygniętą galaretkę przelej do pozostałej masy serowej i wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto.
Krok 7
Całość wstaw do lodówki co całkowitego stężenia.