w

Ciasto Filadelfia

Ciasto Filadelfia to świetny pomysł na deser na każdą okazję. Ciasto jest niezwykle smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo ładnie prezentuje się na talerzu.

CIASTO FILADELFIA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna — 80 g
  • mąka ziemniaczana — 1 łyżka
  • kakao — 2 łyżki
  • jajka — 4 szt.
  • cukier — 80 g
  • olej — 1 łyżka
  • proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
  • sól — szczypta

Masa

  • śmietanka kremówka — 500 ml
  • ser z wiaderka — 250 g
  • żelatyna — 4 łyżeczki
  • woda — 80 ml

Warstwa owocowa z galaretką

  • galaretka wiśniowa — 1 opakowanie
  • wiśnie drylowane w syropie — 1 słoik (720 g)

Przygotowanie

  • Biszkopt

KROK 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier i żółtka.

KROK 2

Mąkę pszenną wymieszaj z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesyp do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj olej.

KROK 3

Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.

KROK 4

Piecz 30 minut w 170 stopniach.

  • Warstwa owocowa z galaretką

KROK 5

Do rondla wlej sok z wiśni i dolej wody tak, by łącznie otrzymać 500 ml płynu. Zagotuj, dodaj galaretkę wiśniową i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

KROK 6

Do przestudzonej galaretki wsyp drylowane wiśnie i odstaw do lekkiego stężenia.

KROK 7

  • Masa

KROK 8

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.

KROK 9

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj ser z wiaderka.

KROK 10

Przestygniętą żelatynę wlej do masy i wymieszaj.

KROK 11

Masę wyłóż na biszkopt i ciasto wstaw na chwilę do lodówki, by masa stężała.

KROK 12

Następnie wyłóż galaretkę z wiśniami.

KROK 13

Całość ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *