Ciasto Filadelfia to świetny pomysł na deser na każdą okazję. Ciasto jest niezwykle smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo ładnie prezentuje się na talerzu.
CIASTO FILADELFIA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna — 80 g
- mąka ziemniaczana — 1 łyżka
- kakao — 2 łyżki
- jajka — 4 szt.
- cukier — 80 g
- olej — 1 łyżka
- proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
- sól — szczypta
Masa
- śmietanka kremówka — 500 ml
- ser z wiaderka — 250 g
- żelatyna — 4 łyżeczki
- woda — 80 ml
Warstwa owocowa z galaretką
- galaretka wiśniowa — 1 opakowanie
- wiśnie drylowane w syropie — 1 słoik (720 g)
Przygotowanie
- Biszkopt
KROK 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier i żółtka.
KROK 2
Mąkę pszenną wymieszaj z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesyp do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj olej.
KROK 3
Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
KROK 4
Piecz 30 minut w 170 stopniach.
- Warstwa owocowa z galaretką
KROK 5
Do rondla wlej sok z wiśni i dolej wody tak, by łącznie otrzymać 500 ml płynu. Zagotuj, dodaj galaretkę wiśniową i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
KROK 6
Do przestudzonej galaretki wsyp drylowane wiśnie i odstaw do lekkiego stężenia.
KROK 7
- Masa
KROK 8
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
KROK 9
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj ser z wiaderka.
KROK 10
Przestygniętą żelatynę wlej do masy i wymieszaj.
KROK 11
Masę wyłóż na biszkopt i ciasto wstaw na chwilę do lodówki, by masa stężała.
KROK 12
Następnie wyłóż galaretkę z wiśniami.
KROK 13
Całość ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.