w

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone to doskonały deser na wielkanocny stół. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Polecam przygotować w te święta, goście będą zachwyceni!

CIASTO JAJKO SADZONE PRZEPIS

Składniki

  • twaróg z wiaderka — 1 kg
  • galaretki krystaliczne — 3 opak.
  • śmietanka kremówka — 330 ml
  • cukier puder — 3 łyżki
  • gorąca woda — 800 ml
  • biszkopty okrągłe — 16 szt.
  • brzoskwinie z syropu — 9 połówek

Przygotowanie

KROK 1

W 400 ml gorącej wody rozpuść 2 galaretki krystaliczne i odstaw do przestygnięcia.

KROK 2

W misce umieść twaróg z wiaderka, wlej przestygniętą galaretkę i zmiksuj blenderem do połączenia.

KROK 3

W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.

KROK 4

Ubitą śmietankę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Całość odstaw na kilka minut, by masa zaczęła tężeć.

KROK 5

Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dno ułóż biszkopty. Na biszkopty wylej masę serową. Należy robić to wolno, by biszkopty nie wypłynęły na górę. Wierzch masy wyrównaj i całość wstaw do lodówki do stężenia.

KROK 6

W międzyczasie przygotuj galaretkę. W 400 ml gorącej wodzy rozpuść galaretkę krystaliczną. Odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

KROK 7

Na cieście ułóż odsączone z soku połówki brzoskwi. Całość zalej tężejącą galaretką krystaliczną. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *