Przepyszne ciasto biszkoptowe z masą krówkową. Idealny wypiek na święta, jak i na co dzień na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
CIASTO Z MASĄ KROWKOWĄ PRZEPIS
Składniki
- jajka — 3 szt.
- cukier — 100 g
- mąka pszenna — 120 g
- cukierki krówki — 250 g
- czekolada mleczka — 1 tabliczka
- mleko — kilka łyżek
- sól — szczypta
Przygotowanie
KROK 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier i żółtka. Na koniec dodaj przesianą mąkę i całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
KROK 2
Ciasto przełóż do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
KROK 3
Ciasto piecz w 180 stopniach przez 35 minut, grzanie góra-dół.
KROK 4
Po upieczeniu ciasto odstaw do przestygnięcia.
KROK 5
Cukierki krówki rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka. Masę rozprowadź po cieście i wstaw do lodówki na godzinę, by zastygła.
KROK 6
Czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek mleka.
KROK 7
Polewę czekoladową rozprowadzić po masie krówkowej.
KROK 8
Ciasto ponownie wstawić do lodówki na około godzinę do całkowitego zastygnięcia czekolady.