Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest doskonałym daniem na świąteczny stół, ale również świetnie sprawdzi się na inne okazje. Polecam.
Składniki
- filety rybne – ok. 800 g
- marchew – 0,5 kg
- pietruszka korzeń – ok. 150 g
- seler – ok. 100 g
- cebula – 1 szt.
- por – biała część
- wrzątek – 3 szklanki
- koncentrat pomidorowy – 100 g
- ziele angielskie – 3 szt.
- liść laurowy – 2 szt.
- słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
1. Rybę rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą oraz pieprzem.
2. Następnie rybę obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Odstawiamy na bok.
3. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Solimy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec dodajemy ziele angielskie i listki laurowe.
4. Odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy w nim koncentrat pomidorowy.
5. Cebulę i pora drobno kroimy i szklimy na patelni na odrobinie tłuszczu, dodajemy ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy całość chwile.
6. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
7. Warzywa wykładamy na usmażonej rybie w naczyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.