Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to propozycja na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Robi się ją w kilku prostych krokach i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Poznajcie mój sprawdzony przepis na pyszne danie z ziemniaków i mięsa mielonego.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS
Składniki
- ok. 600 g obranych ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 200 g sera żółtego
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
2. Cebulkę drobno pokrój i podsmaż na łyżce masła.
3. Mięso mielone przypraw przyprawą do mięsa, paprykę słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Przełóż na patelnię i usmaż na odrobinie tłuszczu. Następnie do mięsa dodaj passatę, wymieszaj i całość chwilę duś na średnim ogniu.
4. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich mleko i podsmażoną cebulę. Ziemniaki stłucz w puree.
5. Do naczynia żaroodpornego przełóż usmażone mięso, a na nie wyłóż ziemniaki, dokładnie je wyrównując przy pomocy łyżki. Całość posyp startym na tarce serem żółtym.
6. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut.
7. Gotowe danie posyp świeżą pietruszką.