Tradycyjne ciasteczka maślane z dodatkiem marmolady, które smakują jak z czasów dzieciństwa. Przepis na ciasteczka z marmoladą jest bardzo prosty, a samo wykonanie nie sprawi nikomu problemu. Gorąco polecam!
DOMOWE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 250 g
- miękkie masło – 150 g
- cukier puder – 1/2 szklanki
- żółtka – 2 szt.
- kwaśna śmietana – 1 łyżka
- marmolada – kilka łyżek
- sól – szczypta
Przygotowanie
1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę. Następnie stopniowo dodaj żółtka i śmietanę.
2. Kolejno wsyp przesianą mąkę i całość zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Otrzymane ciasto przełóż do szprycy i wyciskaj ciasteczka o dowolnych kształtach.
4. Na środek każdego ciasteczka nałóż porcję marmolady.
5. Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 10-12 minut do zarumienienia.
6. Upieczone i ostudzone ciasteczka posyp cukrem pudrem.