w

Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to pyszny i niezwykle prosty do zrobienia deser, który sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Można go przygotować na święta, imprezę lub w zwykły dzień, gdy najdzie nas ochota na słodkie.

WAFLE Z MLEKIEM W PROSZKU PRZEPIS

Składniki

  • wafle — 5 sztuk
  • masło — 1 kostka
  • mleko w proszku — 320 g
  • kakao — 4 łyżki
  • cukier — 120 g
  • mleko — 150 ml

Polewa

  • czekolada mleczka — 1 tabliczka
  • śmietanka kremówka — 70 ml

Przygotowanie

KROK 1

Do rondla wlej mleko, dodaj masło, cukier i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestygnięcia.

KROK 2

Do letniej masy dodaj mleko w proszku, łyżka po łyżce, cały czas miksując na niskich obrotach.

KROK 3

Tak przygotowanym kremem przekładaj wafle.

KROK 4

Gotowy andrut owiń w papier i przyciśnij czymś ciężkim np. deską, aby masa dobrze skleiła poszczególne warstwy.

KROK 5

Wstaw do lodówki na kilka godzin.

KROK 6

Śmietankę kremówkę połącz z czekoladą w kąpieli wodnej. Polej wierzch andruta i opcjonalnie udekoruj wiórkami kokosowymi lub prażonymi płatkami migdałów.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *