w

Surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Pyszna i łatwa w przygotowaniu surówka z czerwonej kapusty i marchewki, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu lub do dań z grilla.

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I MARCHEWKI PRZEPIS

Składniki

  • czerwona kapusta — 1/2 główki
  • marchew — 1 większa lub 2 małe
  • cebula czerwona — 1 szt.
  • majonez — 2 łyżki
  • jogurt naturalny — 3 łyżki
  • ocet jabłkowy — 1 łyżka
  • musztarda — 1 łyżeczka
  • sól — szczypta
  • cukier — szczypta

Przygotowanie

Krok 1

Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, octem jabłkowym, musztardą solą oraz cukrem tworząc sos.

Krok 2

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, następnie drobno poszatkuj za pomocą noża lub na mandolinie.

Krok 3

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Krok 4

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 5

Wszystkie składniki przełóż do większego naczynia, dodaj przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 6

Tak przygotowaną surówkę odstaw na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *