w

Śmietanowiec z wiśniami

Śmietanowiec z wiśniami to przepyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję.

ŚMIETANOWIEC Z WIŚNIAMI PRZEPIS

Składniki

  • śmietanka kremówka — 2×500 ml
  • gorąca woda — 500 ml
  • galaretki krystaliczne — 2 opak.
  • cukier — 2 łyżki
  • cukier puder — 2 łyżki
  • kompot z wiśniami — 1 słoik
  • galaretki wiśniowe — 2 opak.
  • herbatniki kakaowe — 16 szt.
  • śmietan-fix — 1 opak.
  • wiorki kokosowe — 50 g

Przygotowanie

Krok 1

Galaretki krystaliczne rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

500 ml śmietanki ubij na sztywną pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Pod koniec wlej przestygniętą galaretkę krystaliczną.

Krok 3

Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż herbatniki kakaowe.

Krok 4

Masę śmietankową wyłóż na herbatniki i całość wstaw do lodówki do stężenia.

Krok 5

Wiśnie oddziel od kompotu, dolej wody tak, by łącznie otrzymać 800 ml płynu. Kompot przelej do rondelka, dodaj cukier i podgrzej. Następnie dodaj galaretki wiśniowe i rozpuść je w kompocie. Całość odstaw do przestygnięcia.

Krok 6

Następnie do przestygniętego kompotu dodaj wiśnie i całość wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

Krok 7

Tężejącą galaretkę z wiśniami wyłóż na ciasto. Całość ponownie wstaw do lodówki.

Krok 8

Pozostałą śmietankę (500 ml) ubij na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem. Wyłóż na ciasto.

Krok 9

Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Krok 10

Ciasto ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *