w

Śledzie z porem i jabłkiem

Lubicie śledzie? Mamy dla Was przepis, który oczaruje każde podniebienie! Śledzie z porem i jabłkiem to pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Świetnie smakuje i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam wypróbować.

ŚLEDZIE Z POREM I JABŁKIEM PRZEPIS

Składniki

  • płaty śledziowe a’la matjas – 400 g
  • jabłko – 1 szt.
  • por – 1 szt.
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • śmietanka 12% – 5 łyżek
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka
  • masło – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

1. Śledzie wymocz w mleku ok. 2 godz. Osusz papierowymi ręcznikami i pokrój na mniejsze kawałki.

2 Pora pokrój w półkrążki i podsmaż na maśle.

3. Do duszącego się pora dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Odstaw do przestygnięcia.

4. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

5. Śmietanę wymieszaj z musztardą oraz miodem.

6. Do miski przełóż pokrojone śledzie, jabłko, pora oraz przygotowany sos. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki, na całą noc.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *