w

Śledzie w sosie musztardowym

Przepis na śledzie w sosie musztardowym. U nas obowiązkowo na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, bo każdy je uwielbia.

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM PRZEPIS

Składniki

  • filety śledziowe a’la Matjas w oleju – 6 filetów
  • cebula — 1 szt.
  • majonez — 2 łyżki
  • kwaśna śmietana — 2 łyżki
  • musztarda francuska — 4 łyżeczki
  • musztarda stołowa — 2 łyżeczki
  • płynny miód — 2 łyżeczki
  • sól, pieprz — do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przełożyć pokrojone śledzie, cebulę, sos i wymieszać. Całość przełożyć do pudełeczka i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na całą noc.

Krok 2

Śledzie odsącz z zalewy za pomocą ręcznika papierowego i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.

Krok 3

Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 4

Majonez, śmietanę, obie musztardy, miód, szczyptę soli oraz pieprzu wymieszaj ze sobą.

Krok 5

Do miski przełóż pokrojone śledzie, dodaj cebulę oraz sos. Wymieszaj i całość wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *