Napoleonka bez pieczenia to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które składa się z herbatników i masy budyniowej. To przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby, które nie lubią piec lub dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Napoleonka bez pieczenia doskonale sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji. Smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu!
NAPOLEONA BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 18 herbatników lub krakersów
Przygotowanie
1. W rondelku zagotuj 350 ml mleka. Dodaj cukier i wymieszaj.
2. Budynie rozpuść w 150 ml mleka i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie do połączenia i do uzyskania gęstej masy. Budyń ściągnij z ognia, wierzch przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.
3. Masło utrzyj na puch. Następnie stopniowo dodawaj przestygnięty budyń.
4. Na dnie naczynia (u mnie 20×15 cm) ułóż herbatniki, a na nich rozprowadź budyń.
5. Masę przykryj kolejną warstwą herbatników.
6. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
