w

Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które składa się z herbatników i masy budyniowej. To przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby, które nie lubią piec lub dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Napoleonka bez pieczenia doskonale sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji. Smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu!

NAPOLEONA BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 18 herbatników lub krakersów

Przygotowanie

1. W rondelku zagotuj 350 ml mleka. Dodaj cukier i wymieszaj.

2. Budynie rozpuść w 150 ml mleka i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie do połączenia i do uzyskania gęstej masy. Budyń ściągnij z ognia, wierzch przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.

3. Masło utrzyj na puch. Następnie stopniowo dodawaj przestygnięty budyń.

4. Na dnie naczynia (u mnie 20×15 cm) ułóż herbatniki, a na nich rozprowadź budyń.

5. Masę przykryj kolejną warstwą herbatników.

6. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Napoleonka bez pieczenia

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *