w

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Zapraszam wszystkich miłośników kruchych wypieków na pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Delikatne, mocno kruche i pyszne! To idealny pomysł na smaczny deser z owocami.

Składniki

Ciasto kruche

  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 320 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza

  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 10-12 śliwek

Wykonanie

  1. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do niego żółtka, mąkę, cukier puder, cukier wanilinoy oraz proszek do pieczenia. Składniki zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie części. Połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki.
  2. Drugą połową ciasta wylepić dno blaszki (20×30 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 175° C przez 12 minut.
  3. Białka (tem. pokojowa) ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier, miksować do momentu uzyskania puszystej i szklistej piany. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia.
  4. Na podpieczony spód przełożyć pokrojone na połówki śliwki, a na nie wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
  5. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C, piec przez 35-40 minut, do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  6. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *