w

Kruche ciastka z czekoladą

Te pyszne ciasteczka rozpływają się w ustach i ciężko się od nich oderwać.

Kruche ciastka z czekoladą to propozycja na pyszny i szybki deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Są kruchutkie, delikatne w smaku i co najważniejsze ekspresowe w przygotowaniu! Wystarczy około 30 minut, aby zrobić ciasto i je upiec. Polecam każdemu, kto uwielbia takie słodkości.

KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ PRZEPIS

Składniki / 16 sztuk

  • 1/2 kostki masła (temperatura pokojowa)
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Przygotowanie

1. Czekoladę posiekaj na małe kawałki.

2. Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj jajko, miękkie masło, cukier i sól. Całość zagnieć na jednolite ciasto.

3. Następnie do ciasta dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj.

4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

5. Odrywając kawałki ciasta uformuj z nich kuleczki, a następnie spłaszcz je dłońmi i przełóż na blaszkę.

6. Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.

Kruche ciastka z czekoladą

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *