Pyszny, kremowy i łatwy w przygotowaniu sernik na spodzie z ciasteczek. Idealny deser na wyjątkowe okazje lub na co dzień do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Przepis na sernik z mascarpone jest łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Każdy bez wyjątku poradzi sobie z jego upieczeniem.
KREMOWY SERNIK Z MASCARPONE PRZEPIS
Składniki
Masa serowa
- twaróg z wiaderka – 500 g
- serek mascarpone – 250 g
- jajka – 3 szt.
- budyń śmietankowy bez cukru – 1 opak.
- śmietanka kremówka – 150 ml
- cukier – 100 g
Spód
- masło – 50 g
- herbatniki kakaowe – 150 g
Polewa
- biała czekolada – 100 g
- śmietanka kremówka – 60 ml
Przygotowanie
Spód: Herbatniki kakaowe mielę na pył. Wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i mieszam. Tak przygotowaną masą wylepiam dno tortownicy o średnicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
Masa serowa: Do miski przekładam twaróg z wiaderka, mascarpone i cukier. Miksuję do połączenia. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaje jajka. Kolejno śmietankę kremówkę i na koniec proszek budyniowy. Masę przelewam na ciasteczkowy spód.
Tortownicę owijam folią aluminiową i umieszczam w większej blaszce z gorącą wodą. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piekę przez 75 minut, funkcja grzania góra-dół.
Upieczony sernik studzę w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa: Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką w kąpieli wodnej i polewam nią sernik.