Jajka w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przystawkę na świąteczny stół. Bardzo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjne w smaku. Z pewnością posmakują gościom i rodzinie.
Składniki
- 5 jajek
- 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
- 3-4 ogórki konserwowe
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta cukru
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na połówki.
2. Pieczarki oraz ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę.
3. W misce umieścić majonez, śmietanę, koperek i pokrojone pieczarki oraz ogórki. Dodać musztardę i ocet. Wymieszać do połączenia składników i całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką.
4. Przygotowany sos tatarski przełożyć na półmisek i ułożyć na nim połówki ugotowanych jajek.