Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przystawkę na świąteczny stół. Bardzo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjne w smaku. Z pewnością posmakują gościom i rodzinie.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta cukru
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na połówki.

2. Pieczarki oraz ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę.

3. W misce umieścić majonez, śmietanę, koperek i pokrojone pieczarki oraz ogórki. Dodać musztardę i ocet. Wymieszać do połączenia składników i całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką.

4. Przygotowany sos tatarski przełożyć na półmisek i ułożyć na nim połówki ugotowanych jajek.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *