w

Idealny sernik

Ten sernik to wyjątkowy wypiek, który zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Bardzo łatwy w wykonaniu!

SERNIK IDEALNY PRZEPIS

Składniki

Spód

  • masło – 50 g
  • herbatniki maślane – 200 g

Masa serowa

  • ser w kostce – 0,5 kg
  • ser z wiaderka – 700 g
  • cukier – 1 szklanka
  • jajka – 7 szt.
  • budyń śmietankowy – 1 opakowanie
  • cukier waniliowy – 1 małe opakowanie
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki

Przygotowanie

1. Ciastka rozdrobnij na piasek, dodaj płynne masło i wymieszaj. Mieszanką wyłóż dno tortownicy (24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstaw na chwilę do lodówki.

2. Do miski wbij jajka i wsyp cukry. Ubijaj na wysokich obrotach na puszystą masę.

3. Ser w kostce rozdrobnij ręcznym blenderem. Dodaj do niego ser z wiaderka, proszek budyniowy oraz mąkę. Całość zmiksuj na małych obrotach do połączenia składników.

4. Masę serową stopniowo dodawaj do ubitych jajek i miksuj na małych obrotach.

5. Tak przygotowaną masę serową przełóż do tortownicy na ciasteczkowy spód.

6. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 60 minut.

7. Sernik studź w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *