Ten sernik to wyjątkowy wypiek, który zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Bardzo łatwy w wykonaniu!
SERNIK IDEALNY PRZEPIS
Składniki
Spód
- masło – 50 g
- herbatniki maślane – 200 g
Masa serowa
- ser w kostce – 0,5 kg
- ser z wiaderka – 700 g
- cukier – 1 szklanka
- jajka – 7 szt.
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- cukier waniliowy – 1 małe opakowanie
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Przygotowanie
1. Ciastka rozdrobnij na piasek, dodaj płynne masło i wymieszaj. Mieszanką wyłóż dno tortownicy (24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstaw na chwilę do lodówki.
2. Do miski wbij jajka i wsyp cukry. Ubijaj na wysokich obrotach na puszystą masę.
3. Ser w kostce rozdrobnij ręcznym blenderem. Dodaj do niego ser z wiaderka, proszek budyniowy oraz mąkę. Całość zmiksuj na małych obrotach do połączenia składników.
4. Masę serową stopniowo dodawaj do ubitych jajek i miksuj na małych obrotach.
5. Tak przygotowaną masę serową przełóż do tortownicy na ciasteczkowy spód.
6. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 60 minut.
7. Sernik studź w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.