w

Ekspresowe ciasto z truskawkami

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto z sezonowymi owocami. Szybkie, puszyste i bardzo smaczne. Idealne na osłodę dnia do popołudniowej kawy czy herbaty.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • truskawki — ok. 400 g
  • jajka — 4 szt.
  • mąka pszenna — 450 g
  • mleko — 1 szkl.
  • olej — 1 szkl.
  • cukier — 200 g
  • cukier waniliowy — 1 opak.
  • proszek do pieczenia — 2 łyżeczki

Przygotowanie

Krok 1

Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo wlewaj olej oraz mleko.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesyp do masy jajecznej. Całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.

Krok 3

Umyte i osuszone truskawki pokrój na połówki.

Krok 4

Blaszkę o wymiarach 24×36 cm wyściel papierem do pieczenia. Przelej masę i poukładaj na wierzchu truskawki.

Krok 5

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Krok 6

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *