w

Ciasto z niespodzianką

Ciasto z niespodzianką to pomysł na efektowny wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Ciasto pięknie wygląda i jeszcze lepie smakuje!

CIASTO Z NIESPODZIANKĄ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna — 80 g
  • cukier — 80 g
  • mąka ziemniaczana — 1 łyżka
  • jajka — 3 szt.
  • proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
  • sól — szczypta

Masa

  • śmietanka kremówka — 330 ml
  • serki homogenizowane — 600 g
  • galaretka brzoskwiniowa — 1 opak.
  • galaretka cytrynowa — 1 opak.
  • gorąca woda — 150 ml

Dodatkowo

  • mini ciepłe lody — 12 szt.
  • galaretka brzoskiwniowa — 2 opak.
  • gorąca woda — 750 ml

Przygotowanie

Biszkopt

KROK 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, dodawaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka.

KROK 2

Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę przesyp do masy jajecznej i całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką do połączenia.

KROK 3

Masę przełóż do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 175 stopniach.

Masa

KROK 4

W 150 ml gorącej wody rozpuść obie galaretki. Odstaw do przestygnięcia.
330 ml śmietanki ubij na sztywno. Następnie dodaj serki homogenizowane i zmiksuj do połączenia. Na koniec wlej przestygniętą galaretkę.

KROK 5

Masę wyłóż na przestygnięty biszkopt i powciskaj w nią ciepłe lody. Ciasto wstaw do lodówki, by masa stężała.

KROK 6

W 750 ml gorącej wody rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe i odstaw do lekkiego stężenia.

KROK 7

Tężejącą galaretkę wylej na ciasto i całość wstaw ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *